Beltracchi és felesége saját bevallásuk szerint 35 év alatt 300-nál is több hamis képet festettek. Nem is pusztán másolatokról, hanem egyenesen új alkotásokról beszélhetünk, az „új” képeket ugyanis nagy művészek stílusában festették majd az ő munkáiknak tulajdonították azokat. A festményeket egy kitalált gyűjteményrészeként árulták: azt állították, hogy a “műkincseket” a feleség családja rejtegette a második világháborúban, írja cikkében a news.artnet.com.

A házaspár korábban hivatalosan csak 14 hamisítást vallott be, azóta azonban német szakértők már 60, feltételezhetően Beltracchiék által készített hamisítványt találtak.

A pár sikere az alapos kutatómunkában rejlett. Laboratóriumi vizsgálatokat végeztek a festék-pigmenteken, ezt azonban egyszer elfelejtették megtenni egy olyan tubus esetében, amelyen nem volt feltüntetve, hogy titánfehér festéket tartalmaz. Mivel Heinrich Campendonck, Beltracchi egyik kedvenc alkotója még a titánfehér festék előtti időkben élt, a férfi lebukott és 2011 októberében 6 év börtönre ítélték.

A hamisítók történetét feldolgozó dokumentumfilm március 6-án jelent meg Németországban és bemutatását az USA-ban is tervezik, bár ennek időpontjáról még semmit nem lehet tudni. A rendező Arne Birkenstock, aki egyébként Beltracchi ügyvédjének, Reinhard Birkenstocknak a fia. A 93 perces alkotásban a néző megnézheti Beltracchi stúdióját és egy peszudo-pszichológiai portrét láthat a most 63 éves hamisítóról és 55 éves feleségéről, Helene Beltracchiról.

Wolfgang Beltracchi egyébként újra dolgozik: az eddigiekhez hasonló képeket fest, éppen csak a képek aláírása nem maradt ugyanaz: ezeken ugyanis már a “Beltracchi” név szerepel a híres művészek hamisított szignói helyett. Egy Max Ernst-imitációért 30-35 ezer dollárt kér, egy Campendonk ennél 15 ezer dollárral többe kerül. Állítása szerint egy festmény elkészítéséhez 3 napra van szüksége és azt mondja, majdnem bárkinek a stílusában képes festeni. Egyébként másfél év után megengedték neki, hogy időnként hazamenjen a börtönből és annak falain kívül is dolgozzon, ezért festhet megint. Ezen kívül Beltracchiéknak 2 könyv megírására is maradt ideje, amelyek idén januárban jelentek meg.

Beltracchi élete azért még mindig nem fenékig tejfel: az ellene indított perekben összesen 25 millió dollárt követelnek tőle.