Európában az elmúlt években több jogsértő oldal blokkolására is volt példa. Csak az Egyesült Királyságban például 30-nál is több azon oldalak száma, amelyhez a nagyobb internetszolgáltatók bírósági végzéssel letilttatták hozzáférést, írja a torrentfreak.com.

A módszer ellenzői szerint ez a megoldás a szólásszabadság korlátozásához és “túlblokkoláshoz” vezethet. Az IFPI csoport azonban nem osztja ezt a véleményt, ők a szerzők jogait helyezik előtérbe a vitában.

“Több, szerzőijog-ellenes aktivista hibás magyarázatai ellenére a bíróságok rendszeresen úgy értékelték, hogy az illegális tartalmakat terjesztő oldalak blokkolása által egyensúlyba kerülnek az alapvető jogok”, vélekedik az IFPI a jelentésében.

Az IFPI kiemeli, hogy számos európai országban eredményre vezetett, az, ha a szolgáltatók blokkolták az oldalak elérését. A Nielsen és a comScore adatgyűjtő cégek által összeállított információk alapján a “BitTorrent használata” 11 százalékkal lett alacsonyabb azokban az országokban, ahol alkalmazták a módszert, míg máshol a használati arány 15%-kal nőtt.

Az adatok azt is jelzik, hogy a legnagyobb hatást az Egyesült Királyságban és Olaszországban végrehajtott akciók érték el, ezekben az országokban a legtöbb torrentoldalt nem lehet elérni. Olaszországban a BitTorrent használata 13%-kal, az Egyesült Királyságban ennél is nagyobb mértékben, 20%-kal csökkent. Ezzel együtt akad még tennivaló, a  blokkolást például most csak „fix” vonalon lehet végrehajtani, de ezt szerintük ki kellene terjeszteni a mobil adathálózatokra is. Az IFPI azt is sürgeti, hogy a világon mindenhová terjesszék ki a blokkolásokat.

A jelentésben tárgyalt eredményekkel egyébként szembe helyezkedett a Holland Fellebbviteli Bíróság egy idei ítélete, amely szerint a Pirate Bay blokkolása “aránytalan és hatástalan” volt. Ennek eredményeképpen a holland szolgáltatók engedélyt kaptak a korlátozások megszüntetésére.