“A legjobb módszereket kell kidolgoznunk, amelyek segítségével az internet megvalósíthatja a benne rejlő lehetőségeket, támogatva a kreativitást és az innovációt, emellett megvédve az alkotókat is,”, idézi a thehill.com Ben Sheffnernek, az MPAA jogi ügyekért felelős elnökhelyettesének múlt pénteki blogbejegyzését.

A z USA Kereskedelmi Minisztériuma egy, a szerzői jogok tulajdonosaival és az internetes cégekkel folytatandó tárgyalássorozatot kezdeményezett, melynek első találkozójára a múlt héten került sor.  A téma a “notice and takedown” (felfedezni és leállítani) rendszer alkalmazása volt, a jelenlegi jogi feltételek mellett. Az eljárás  szerint az internetes cégek nem tehetők felelőssé a felhasználók által elkövetett jogsértésekért, amennyiben a jogtulajdonos figyelmeztetése után eltávolítják a jogsértő tartalmat.

Az internetcégek állításuk szerint sok időt és energiát ölnek az ilyen jellegű kérelmek kezelésébe, ugyanakkor  a jogtulajdonosok véleménye szerint nekik kell sok időt tölteniük az internet böngészésével, olyan jogsértések után kutatva, amelyek újra és újra megjelennek az intézkedések után.

“Ha egyszer eltávolítottak valamit, maradjon is ’távol’,” írja Sheffner, hozzátéve, hogy a minisztériumi tárgyaláson a piaci szereplők felismerték ennek az elvnek a fontosságát és egyetértettek abban, hogy hatékonyabb intézkedésekre van szükség.

Sheffner pozitívan írt az internetes közösségről, dicsérve “széleskörű képviseletüket”, “pozitív szellemiségüket és “komoly hozzájárulásukat”.

“Már megmutattuk, hogy az ilyen kezdeményezések nem csak megvalósíthatók, de kiváló lehetőséget nyújtanak a piaci szereplőknek a közös nézőpont kialakításában”, tette hozzá.