Az eddig példátlan megállapodásnak köszönhetően a francia hatóságok és az IACC képes lesz kommunikálni, együttműködni, valamint forrásokat és információkat megosztani egymással, írja cikkében a digitaljournal.com. Ezen kívül segíteni fogja az IACC-t, hogy RogueBlock™ nevű programjuk segítségével eredményesen harcolhassanak tovább az internetes hamisítvány-kereskedők ellen.

Az online kereskedelem az elmúlt évtizedben bekövetkező fellendülésével együtt a bűnözőknek is több lehetőségük lett az áruik eladására. Az IACC RogueBlock™ nevű programja a “kövesd a pénzt” elvet alkalmazza és lehetőséget kínál a márkák tulajdonosai számára, hogy illegális termékek online kereskedelmét jelenthessék be. A világ legnagyobb pénzforgalmi szolgáltatóival együttműködve a RogueBlock™ azon dolgozik, hogy megfossza bevételeitől a hamisítványokkal kereskedőket.

Jean-Paul Garcia, a francia Nemzeti Vámügyi Nyomozóigazgatóság igazgatója elmondta: a szervezet “Cyberdouane” nevű osztályán keresztül keményen dolgozik a hamisítványok internetes kereskedelme ellen. Garcia szerint fontos fellépni az állandóan változó és fejlődő fenyegetés ellen, mert az komoly veszélyt jelent a gazdaságra. Hozzátette: a francia vámhatóság és az IACC közötti együttműködés világszintű változásokat hozhat ezügyben és jó lehetőség arra, hogy konkrét és működő együttműködések alakulhassanak ki.

Az IACC igazgatója, Bob Barchiesi szintén fontosnak nevezte az együttműködést és kiemelte, hogy a szervezet RogueBlock™ nevű programja bűnöző kereskedők ezreit állította már meg.

Online vásárlások esetén jó, ha a vevő is odafigyel egy-két apróságra. Ha például túlságosan kedvező a termék ára, az már önmagában is gyanús. Ha csomagolás nélkül akarnak eladni valamit, esetleg homályos képek, helyesírási hibák vagy elütések találhatók a termék csomagolásán, akkor valószínűleg hamisítvánnyal van dolgunk. Végezetül fontos odafigyelni arra is, hogy honnan vásárolunk: ha egy professzionális kinézettel rendelkező honlapon gyengén megfogalmazott termékleírásokat látunk, ha nincs elég információ az eladó elérhetőségével kapcsolatban vagy nem vesznek vissza termékeket (vagy nem fizetik vissza az árukat), akkor valószínűleg hamisítvány-kereskedőkkel állunk szemben.