A lemezcégek régóta harcolnak a tartalmaiknak az Interneten történő jogosulatlan hozzáférhetővé tétele ellen, valamint annak érdekében, hogy biztosítsák a jogdíjakból származó bevételt saját maguk és az általuk képviselt művészek számára. A három nagy kiadó most azért fogta perbe az “orosz Facebook-ot”, mert állításuk szerint tömeges szerzői jogi jogsértést lehetővé tevő szolgáltatást üzemeltet, idézi a Hangfelvétel-kiadók Nemzetközi Szövetségét (IFPI) a reuters.com.

“A vállalat egy licencia nélküli zenei szolgáltatást működtet, amelybe beletartozik egy hatalmas könyvtár, ami a honlapján jogosulatlanul közzétett zenei tartalmakat tárol. A szolgáltatás korlátlan hozzáférést biztosít a repertoárhoz, így több tíz millió felhasználó kereshet és streamelhet zenét”, áll az IFPI által kiadott közleményben.

A mail.ru nevű orosz internetes cégcsoport érdekeltségi körébe tartozó Vkontakte a Facebook után a második legnagyobb közösségi hálózat Európában. Szóvivőjüket a kérdéssel kapcsolatban eddig nem sikerült elérni, ahogy a cég külső PR-tanácsadóját sem. A felvilágosítást kérő emailekre sem érkezett tőlük válasz. A Reuters a mail.ru-t is tájékoztatta a perekről, a vállalat szóvivője azonban nem kívánt nyilatkozni az ügyről.

A Sony részéről a Sony Music Russia, a Universal Music Russia és a Warner Music UK mind külön indítottak eljárást a szentpétervári választottbíróság előtt, kérve, hogy a Vkontakte távolítsa el a jogsértő repertoárt a honlapjáról, nyilatkozta az IFPI.

“Hosszú ideje újra és újra rávilágítottunk a problémára” mondta Frances Moore, az IFPI vezérigazgatója. “Arra ösztönöztük a Vkontakte -t, hogy szüntesse be a jogsértő gyakorlatot és egyezzen meg a kiadókkal, hogy a szolgáltatása felhasználási engedélyt kapjon. Eddig a cég nem tett értékelhető lépéseket a probléma megszüntetésére, így ma jogi eljárást kezdeményeztünk.”

Az eljárásban 50 millió rubeles (309 millió forintos) kártérítést is követelnek a cégtől.

A Sony Music Russia és az Universal Russia képviselői elmondták, hogy nem nyilatkozhatnak az ügyről, a Warner Music szintén nem kívánt nyilatkozni.