A 2004-ben alapított cég azt állítja, hogy (egyes oldalakkal szemben) soha nem akart olyan megosztóvá válni, ahol Simpsons-epizódokat és tízperces részletekre szétvágott filmeket lehet megnézni, írja az arstechnica.com. Épp ellenkezőleg, mindig szerettek volna egyedi tartalmakat közzétenni.

“A Vimeo első számű szabálya mindig ez volt: töltsd fel a saját videódat,” magyarázza blogján a cég. “A Vimeo az eredeti művek helye, nem pedig lopott filmeké, TV-műsoroké, videoklipeké és sportközvetítéseké. Támogatjuk a kreativitást, az innovációt és mindenkit tisztelünk, aki kifejezi magát a művészet segítségével” teszik hozzá.

A Vimeo azt is elismeri, hogy jelenlegi forgalmuk (26 millió regisztrált tag és havi 170 millió látogató) mellett szükségük van egy félautomata biztonsági rendszerre ahhoz, hogy az elveik szerint működhessenek tovább.

A megosztó bejelentette továbbá a “Vimeo On Demand” bevezetését is, ami “egy nyitott platform az alkotók számára   munkájuk világszerte történő terjesztéséhez”. Ezzel együtt felismerték, hogy a tartalmak közzététele előtt gondoskodniuk kell minden szükséges engedély beszerzéséről.

A Vimeo szűrőrendszere megvizsgálja a hangfelvétel egy részét és ellenőrzi, hogy az megtalálható-e egy jogdíjas alkotásban is. A cég szerint egyszerűbb lesz az eljárás  azokban az esetekben is, amelyekben a feltöltő véleménye szerint jogszerűen töltötte fel a tartalmat vagy a feltöltés “fair use”-nak (bizonyos esetekben védett tartalom szabad felhasználásának) minősül. A Vimeo blogposztjában biztosította a felhasználóit, hogy módszerük nem lesz “kétélű kard”, és a kártérítési rendszerük tiszteletben tartja majd a jogos és fair használatot.

Cikke zárásaként az arstechnica megjegyzi: ők is kritizálták a YouTube-ot a ContentID bevezetésekor, de tény, hogy ők is megtanulták megfelelően kezelni a jogsértéseket kiáltó, valójában komolytalan bejelentéseket.