Mike Weatherley, konzervatív parlamenti képviselő és David Cameron fő szellemi tulajdonjogi tanácsadója egyre nagyobb szerepet vállal az internetes kalózkodás elleni harcban, olvasható a torrentfreak.com-on.

Weatherley most azt vizsgálja, milyen szerepe lehet a keresőmotoroknak a jogsértések visszaszorításában. Az utóbbi időben a szórakoztatóiparnál pozitívabban beszélt a Google erőfeszítéseiről, de ezzel együtt messzemenő, az iparág képviselőivel szinte azonos javaslatai is vannak.

A tanácsadó javaslata szerint 10.000 jogsértést jelző bejelentés után a kérdéses oldal nem szerepelhetne az első találati oldalon, 100.000 után pedig az első 10 oldalon sem. A rendszerben “tanúsítványok” is lennének, amelyekkel megakadályozható lenne bizonyos oldalak száműzése.

Az Egyesült Királyságban körülbelül harminc kalózoldalt blokkolnak az internetszolgáltatók bírósági végzések alapján. Míg a végzések csak az internetszolgáltatókat kötik, addig Weatherley azt szeretné elérni, hogy a Google a végzésekről tudomást véve azonnal távolítsa el a kérdéses oldalakat a keresési eredmények közül. A képviselő elismerte, hogy emiatt törvénymódosításra lehet szükség.

Weatherley azt is szeretné, ha a jogsértő oldalak nevei továbbra sem jelennének meg a böngészőben az első pár karakter beütése után.

A képviselő szerint be kellene vezetni a “bizalompontok” és a “figyelmeztetések” rendszerét is a keresésben. Előbbiek a megbízható, utóbbiak értelemszerűen az illegális oldalakat jelölnék. A legálisan működő, de várhatóan sok bejelentést kapó oldalak (például a YouTube) külön tanúsítványt kapnának, amellyel „fehér listára” kerülhetnének, elkerülve ezzel a hátrébbsorolást a találati listában.

A Weatherley által összeállított dokumentum még nem kötelez senkit semmilyen lépésre, de szerzői jogi kérdésekben hivatkozási ponttá válhat az elkövetkezendő hónapokban.