A történet előzménye, hogy a saját bútorgyártó, -kereskedő cégét ügyvezető, most 38 éves, nagykanizsai K. Bélát a dél-zalai város jelentős bútorgyártó vállalkozása még 1997-ben néhány hónapig a termékfejlesztési osztály adatbázis felelőseként alkalmazta. Testvére, az ügyben másodrendű vádlott, 43 éves, K. József Károly szintén bútorgyártó, -kereskedő céget irányít. A K. Bélát korábban foglalkoztató nagy bútoripari vállalkozás már 2004-2005-ben több levélben jelezte a testvéreknek, hogy jogosulatlanul másolták le és gyártották a kanizsai cégnél kifejlesztett termékeket. Akkor ez eredményre vezetett, a K.-testvérek cégei a kifogásolt bútorok gyártását, forgalmazását megszüntették.

A nagykanizsai gyárban 2008-ban német dizájner tervei alapján kezdtek bele annak az ülőgarnitúra-családnak a fejlesztésébe, amelyet következő évben a kölni nemzetközi vásáron is bemutattak, majd bevezettek a magyar piacon is. A formatervezési mintára pedig 2009 nyarán oltalmat jegyeztettek be.

A K. Béla vezette kft. pedig 2010 elejétől London néven olyan ülőgarnitúra-család gyártásába kezdett, amely megjelenésében a megtévesztésig hasonlított a már említett, másik gyártó által piacra dobott és oltalom alatt álló bútorcsaládhoz. A jogsértő módon gyártott ülőgarnitúra hazai és külföldi forgalmazását 2010 márciusától kezdte el K. József Károly cége.

Az eredeti gyártóhoz májusban jutott el a hír, hogy termékük megtévesztően hasonló másolatát az országban árusítják, csak lényegesen olcsóbb áron. Ezek után a kifejlesztő cég 2010 augusztusában beszerzett az inkriminált kanapéból, majd a gyanújukat megerősítő szakértői vélemények ismeretében többször felszólították a konkurens cégeket a gyártás és forgalmazás beszüntetésére, ám ez nem vezetett eredményre.

A szerzői jogról szóló törvény szerint az ipari tervezőművészeti alkotásnak minősülő bútorokat egyéni, eredeti jellegük alapján létrejöttüktől kezdődően szerzői jogi védelem illeti meg. A K. testvérek a termék másolásával, gyártásával, kereskedelmével megsértették az eredeti termék kifejlesztőnek jogait. Az ezzel általuk okozott vagyoni hátrányt ugyan nem határozták meg az eljárásban, de a legalább 2,5 millió forint kárt jelent az, hogy az adott bútortípus licencdíját nem fizették meg. Időközben a K. testvérek cégei kezdeményezték a hivatalnál az említett bútorcsalád formatervezési mintájának megsemmisítését, ám ezt elutasították és az ügyben eljáró bíróságok is így döntöttek. Emellett a Fővárosi Bíróság 2011 októberében megállapította az említett bútor formatervezési mintájának bitorlását.

A történetek alapján a Nagykanizsai Járási Ügyészség K. Bélát és K. József Károlyt nagyobb vagyoni hátrányt okozó szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértésnek bűntettével vádolta meg.