A Bizottság szellemitulajdon-jogokkal kapcsolatos éves jelentése szerint az uniós vámhatóságok 2013-ban közel 36 millió, feltételezhetően szellemitulajdon-jogot sértő árucikket foglaltak le. Jóllehet ez a szám elmarad a korábbi évek mutatóitól, az elkobzott áruk értéke még így is több mint 760 millió eurót (azaz 237 milliárd forintot) tesz ki. A ma közzétett jelentés statisztikai adatokat közöl az Unió külső határain lefoglalt hamisított áruk típusáról, származásáról és szállításuk módjáról – tájékoztatta a Pénzcentrumot az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete.

A ma közzétett jelentés számadatai szerint valamennyi termék ki van téve a hamisítás kockázatának, a vámhatóságok pedig jól teljesítenek a hamisított termékek lefoglalása terén. A lefoglalt áruk között a ruházati cikkek (a lefoglalt áruk 12 százaléka) és a gyógyszerek (10 százalék) állnak első helyen.

2013-ban a vámügyi intézkedések legnagyobb része postai és futárszolgálati küldeményeket érintett, és a postai áruforgalomból kiszűrt áruk 19 százaléka gyógyszerkészítmény volt. Hozzávetőlegesen a majdnem az összes lefoglalt árut vagy megsemmisítették, vagy az árukkal kapcsolatban bírósági eljárást indítottak a jogsértés tényének megállapítása érdekében. A hamisított áruk első számú forrása változatlanul Kína: a lefoglalt áruk 66 százaléka Kínából származott.

Meghatározott termékkategóriák esetében ugyanakkor más országok végeztek az első helyen: például a hamisított illatszerek és kozmetikai cikkek első számú forrása Törökország, az élelmiszereké pedig Egyiptom.