A Nespresso 4 hónappal korábban értesíteni fogja a versenytársakat, ha olyan  technikai változtatáson esnek át gépeik, amelyek akadályozhatják a versenytársak kapszuláinak használatát, nyilatkozta a francia versenyhatóság. Egy áprilisi előzetes megállapodásban a Nestlé három hónapot javasolt, írja a businessweek.

A cég riválisai, többek között a Mondelez International Inc (MDLZ: USA) és az Ethical Coffee Co. lerontották a Nespresso növekedési kilátásait a kompatibilis kapszulák bevezetésével, amikor a cég néhány szabadalmának oltalma lejárt. 2007 és 2013 között a Nespresso négyszer változtatott kávéfőzőin, amitől az utánzat kapszulák már nem voltak használhatóak, ezzel visszatérítve a vásárlókat a Nestlé márkához, mondta a hatóság.

A svájci cég beleegyezett, hogy a kávéfőzőket érintő közelgő változásokról tájékoztatni fogja a versenytársakat, egyúttal prototípusokat  biztosítva számukra, hogy termékeik továbbra is használhatóak legyenek a Nespresso kávéfőzőkben.

A Nespresso gyártja a kávéfőzőkhöz használható kapszulák 85 százalékát, mondta a versenyhatóság 2012-es adatokra hivatkozva. Az első utánzatok 2010-ben jutottak el Franciaországba. A Nespresso további eszpresszó fajtákkal bővítette kínálatát, és terjeszkedik a piacokon, köztük az Egyesült Államok piacán is, hogy növelje az eladásait.

A Nestlé részesedése a kapszulás kávéfőzőgépek eladásait tekintve 27,8 százalékra csökkent tavaly Nyugat-Európában a 2008-as 33,8 százalékról az Euromonitor szerint.

A Nespresso arra is ígéretet tett, hogy nem próbálják meg a fogyasztókat visszatartani az utánzatoktól, és nem vonják vissza automatikusan a garanciáját a kávéfőzőknek, ha valaki kompatibilis kapszulákat használ.