Ma már gyakorlatilag minden elérhető a világhálón: a hétköznapi bevásárlástól a műszaki cikkek beszerzésén át a banki és a hivatalos ügyek intézésig az életünk nagy részét tudjuk intézni a net segítségével, és ez alól a gyógyszervásárlás sem kivétel. Ki ne választaná inkább a kényelmesebb internetes rendelést a patikában való hosszú sorban állás helyett?

Mielőtt az őszi megfázásszezon előtt a házipatikát feltöltendő regisztrálnánk az első netpatikán, nem árt tisztában lenni néhány dologgal. Az internetes vásárlás ha nem megbízható, az gyakorlatilag az orosz rulettel egyenértékű. Ha nem hivatalosan bejegyzett patikából rendelünk, szinte biztos, hogy hamis gyógyszereket kapunk. Milyen rizikóval jár a hamis vagy engedély nélküli gyógyszerek kereskedelme az eladóra és a vevőre nézve?

A hazai internetes gyógyszerrendelés szigorú szabályokhoz van kötve, a folyamatosan ellenőrzött dolgok közé tartozik, ami nem véletlen, hiszen itt nem könyvet vagy edzőcipőt rendel az ember.

„Interneten más országból rendelt gyógyszer Magyarországra csak a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet országos gyógyszerészeti intézete által jóváhagyott, magyar nyelvű kísérőiratokkal – címke, betegtájékoztató – szállítható” – hívja fel a figyelmet a Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Amelyik külföldi szolgáltató nem ilyen formában forgalmazza a készítményt, az szabálysértést követ el. A hazánkban legálisan elérhető netpatikák ellenőrzött listája itt található. E gyógyszertárak működését az ÁNTSZ folyamatosan ellenőrzi, így innen nyugodtan rendelhetünk.

Ha nincs a listán az a honlap, ahonnan rendelni szeretnénk, akkor nagy valószínűséggel illegális, engedéllyel nem rendelkező gyógyszereket forgalmaz, amelyek betegséget, maradandó egészségkárosodást, életveszélyt vagy akár halált is okozhatnak. A külföldön bejegyzett netes patikák kapcsán a magyar hatóságok nem tudják szavatolni a biztonságot, ezért érdemes hazai, ellenőrzött forrásból rendelni.

„Mivel a gyógyszerek besorolása uniós tagállamonként eltérhet, előfordulhat az, hogy ami itthon orvosi felírás nélkül kapható, az külföldön vényköteles. Az internet-szolgáltatónak minden esetben ellenőriznie kell, hogy az adott gyógyszer a címzett országának jogszabályai szerint forgalmazható-e” – olvasható az ÁNTSZ honlapján. Az Európai Unióban működő, de nem magyar gyógyszereket áruló e-patikákból magyar címre receptköteles gyógyszereket nem adhatnak el. Fontos tudni, hogy Magyarországon nemcsak a hamis, hanem az engedéllyel nem rendelkező gyógyszerek forgalmazása is három év börtönnel büntetendő alapesetben.

Hazánkban jelenleg – a törvényes keretek betartása szerint – az interneten csak vény nélkül kapható gyógyszer rendelhető, ami érthető is, hiszen a vényköteles gyógyszerek csak orvosi előírásra, folyamatos és szigorú orvosi ellenőrzés mellett szedhetők. A vásárlás itthon korhatárhoz is kötve van. A Magyarországon hatályban lévő jogszabályok szerint világhálón keresztül gyógyszert hivatalosan csak tizennegyedik évét betöltött személy vásárolhat.

Egyre többen szeretnének fogyni fogyasztószerrel: mintegy hat százalékkal nőtt a vény nélkül kapható fogyasztószerek kiskereskedelmi forgalma az elmúlt tizenöt hónapban – írta meg az MNO. A táplálékkiegészítőkkel kapcsolatban is érdemes észben tartani: az étrend-kiegészítőként árult termékek nem gyógyítanak meg, és nem is előzik meg a betegséget. A csodaszernek kikiáltott gyógykészítmények kapcsán pedig itt olvashat néhány fontos tudnivalót.

Ne feledje, az internetes gyógyszervásárlásnál mindig legyen óvatos, és járjon el körültekintően, hiszen nemcsak a pénzét és az egészségét, de bizonyos esetekben az életét is kockára teszi.