A NAV közép-dunántúli pénzügyi nyomozói és Fejér megyei pénzügyőrei ellenőrzést tartottak egy illegális autóalkatrész-javító műhelyben, amely az interneten is reklámozta magát, holott még hivatalos működési engedéllyel sem rendelkezett – tájékoztatott Ráskai Rita pénzügyőr őrnagy, a NAV közép-dunántúli regionális bűnügyi igazgatósága sajtófelelőse.

Az akcióban szaktanácsadóként a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesület munkatársai segítették a munkát. A helyszínen a nyomozókon és a pénzügyőrökön kívül adóellenőrök is megjelentek, és a munkavállalókat is ellenőrizték. A nyomozók több millió forintot érő autódiagnosztikai szoftvert és licencedíjas adatbázisokat foglaltak le. A jogsértő szoftverhasználattal elkövetett adóeltitkolás mértékének meghatározása még folyik. Az elkövetőknek költségvetési csalás mellett szerzői jogok megsértése miatt is felelniük kell.

A járműipari programok többszörözése, másolása és azok felhasználása után jogdíjat kell fizetni. Aki ezt elmulasztja, szankcióra számíthat.