2013-ban az uniós vámhatóságok 36 millió hamis árucikket foglaltak le, főleg gyógyszereket, kiegészítőket, élelmiszereket és italokat. A lefoglalások 72 százaléka kapcsolódott postai és futárszolgáltatásokhoz. A termékeket szinte kizárólag az interneten keresztül rendelték, amely igazolja az internet kulcsszerepét a szellemi tulajdonjogok megsértésében. A kihívás nem csak a szellemi tulajdon jogosultjait érinti, de a fogyasztókat is, akiknek sérül a bizalma az online tranzakciók iránt, ha ezt a trendet nem változtatják meg hatékonyan.

A szellemi tulajdonjogok és az internet összehangolása kulcsfontosságú kérdés, melyet meg kell vitatni. Erre válaszképpen az OHIM a szellemi tulajdonjogok megsértéséért felelős európai megfigyelőközponton, az Europolon és az Eurojuston keresztül konferenciát szervezett Alicantéban idén november 5. és 7. között. A konferencia célja az volt, hogy segítse a tagállamokat és harmadik országokat a jelenséggel megbirkózni, és erősítse az ezen a területen működő hatóságok közötti együttműködést.

A konferencia összehozta a tapasztalt vámhatósági és rendőrségi nyomozókat, az ügyészségeket és az egyéni érdekelteket – például iparági márkavédelmi menedzsereket – a politikai döntéshozókkal, a bírói kar képviselőivel, valamint az Europol, az Eurojust és az OHIM képviselőivel. A felek megosztották egymással tapasztalataikat és megvitatták, hogyan lehet kölcsönösen hasznos a szerzői jog és az internet a fogyasztók és a törvényes üzletek számára.