Az Országos Epidemológiai Központ tájékoztatója szerint elérte hazánkat az influenzajárvány. Az elmúlt héten 40 százalékkal nőtt a megbetegedések száma, ez arányait tekintve annyit tesz, hogy 100 ezer lakos közül 166 fő kereste fel az orvosát influenzás tünetekkel.

Sokaknak jár térítésmentes védőoltás influenza ellen. Nem elég, ha tavaly oltattak, mivel a vírus folyamatosan változik, minden évben új ellenanyagot kell a védelem érdekében a szervezetbe juttatni. Ha nem jár a térítésmentes védőoltás, több oltóanyag közül is lehet választani a gyógyszertárakban. Az árak gyártónként és patikánként változnak, általában 2000 és 4000 forint közé esnek.

De sokan például olcsósági szempontok miatt nem gyógyszertárban, hanem online rendeléssel próbálnak egy-egy készítményhez hozzájutni. Ennek eredményeképp pedig évről évre nő a hamis gyógyszerkészítményeket fogyasztók száma, hiszen sok hamis vagy illegális készítmény érkezik ilyen úton. A gyanútlan vásárlók nem is sejtik, mekkora veszélybe sodorják így magukat.

A gyógyszertárakban a szigorúan ellenőrzött ellátási láncnak köszönhetően nem kerülhet forgalomba hamis gyógyszer. De az interneten rendelt készítményekkel más a helyzet. A nem legális forrásból (pl. engedéllyel nem rendelkező internetes forgalmazóktól) beszerezhető hamis gyógyszereknek súlyos egészségkárosító hatása lehet. A legveszélyesebbek a fogyókúrás, a potencianövelő és a sürgősségi fogamzásgátló szerek. Ezek a hamis gyógyszerek nem megfelelő hatóanyagot tartalmaznak, és orvosi felügyelet nélkül alkalmazva súlyos egészségkárosodást okozhatnak – tájékoztatta a Pénzcentrumot a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ).

Nem áll rendelkezésünkre adat arra vonatkozóan, hogy mekkora lehet Magyarországon a hamis gyógyszerek forgalma. A trendek alapján a gyógyszerellátás szereplőit (gyógyszergyártók, nagykereskedők, gyógyszertárak) sújtó forgalomcsökkenés azonban, ha mérsékelten is, de érzékelhető – tette hozzá a HGYSZ.

Tavaly a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet vizsgálatán azt tapasztalta, hogy a 24 interneten rendelt mintából 16 illegális volt, 8 pedig hamis. Emiatt szigorították idén januártól a gyógyszertörvényt. De azért nem árt vigyázni, még akkor is, ha nem a fent említett termékkörből választunk, hanem akár influenza elleni gyógyszereket vásárolunk online.