A NAV munkatársai a napokban EKÁER ellenőrzés keretében állítottak meg Ártándnál két kamiont, melyek Bulgáriából Lengyelországba tartottak. A pénzügyőrök szúrópróbaszerűen megvizsgálták a szállítmányokat, melyekben megközelítőleg 6 ezer darab, szerzői jog védelme alatt álló, hamis márkajelzéssel és felirattal ellátott (Frozen, Pokémon, Violetta, Minnie Girls) gyermek- és bébiruhát találtak. A különböző ábrás, márkavédett termékekről származással, illetve a védjegyjogosult által adott hozzájárulást igazoló okmánnyal a sofőrök nem rendelkeztek.

A hasonló hamis árucikkek nemcsak a gyártóknak és jogosultaknak okoznak jelentős károkat, hanem magas egészségügyi kockázatot is jelentenek a célcsoportot jelentő kisgyermekek számára is, mivel kétes eredetű festékanyagokat használnak az ábrák készítéséhez – figyelmeztet a NAV közleménye.

A pénzügyőrök a hamis ruházati termékeket lefoglalták és ismeretlen tettes ellen szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése és iparjogvédelmi jogok megsértése miatt feljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál.