A hamisítás elleni világnapot először 1998-ban hirdette meg a Global Anti-Counterfeiting Group (GACG). A cél a tudatosságnövelés volt, középpontba helyezve a hamisítás és a szerzői jogi jogsértések következményeinek bemutatását. Ma már a WIPO (World Intellectual Property Organization) is számon tartja a szellemi tulajdonnal kapcsolatos nemzetközi szintű figyelemfelhívásként. Az eseményre 1998 óta minden év júniusában kerül sor, az idén június 7-én.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület számára fontos, hogy méltó módon emlékezzen meg az eseményről, ezért 2014-ben díjat alapított a hamisítás elleni világnap alkalmából.

Kállayné dr. Csik Ildikó, a HENT elnökhelyettese köszöntőjében elmondta, hogy nagyon fontos tudatosítani  különösen a fiatal korosztályhoz tartozókban, hogy a hamisított termékek nemcsak a fogyasztót károsítják meg a minőség, a termék élettartam vagy az egészségvédelem szempontjából, hanem komoly negatív gazdasági hatásokkal is járnak: a gyártók termelési és beruházási tevékenységének csökkenéséhez, munkahelyek megszűnéséhez vezetnek. E cél elérése érdekében az oktatás és játékosság egyensúlyát szem előtt tartva állította össze a Testület a már több éve sikerrel futó „osztályfőnöki órák” tematikáját, ahol interaktív előadások keretében kapnak információt a középiskolások arról, miért fontos a szellemi tulajdon védelme, és miért veszélyes a hamisítás. A HENT ezt hirdeti a fesztiválokon, számos sajtómegjelenésben, és egyéb fiataloknak szervezett rendezvényen.

Idén az ünnepséget megtisztelte jelenlétével dr. Nemessányi Zoltán helyettes államtitkár, aki beszédében hangsúlyozta hogy a hamisítás elleni harc nem merül ki a jogszabályok finomhangolásánál, és a jogérvényesítési eszközök biztosításánál. A társadalmi tudatosság erősítése, kiemelten a fiatalok körében felbecsülhetetlen jelentőséggel bír ahhoz, hogy a jogrendszer ne csak egy üres váz, hanem a fogyasztók érdekeit szem előtt tartó, azt szolgáló rendszer legyen, amely megfelelő ösztönző erővel bír a jogosultak számára is.  Éppen ezért szükség van arra is, hogy a hamisítás elleni fellépés kiemelkedő szereplőit időről-időre elismerjük, hiszen áldozatos és fáradhatatlan munkájukkal járulnak hozzá a hamisítás megelőzéséhez és az áruforgalom tisztaságához, ezáltal a munkahelyek megtartásához és megteremtéséhez, az innováció erősödéséhez.

IMG_0730_ HENT_DíjÁtadás

Az elmúlt évek évek díjazottai:

· 2014: Horváth Péter, a Pro Art Szövetség a Szerzői Jogokért igazgatója

· 2015: Fülöpné Csákó Ibolya, rendőr alezredes

. 2016: Dr. Emőd Péter, művészeti újságíró