Két irányban érvényesítheti érdekeit az a védjegy jogosult, akinek termékeit hamisították. Egyrészt lehetőség van polgári peres, másrészt büntető- vagy szabálysértési eljárás indítására. Mint azt Bérczes László elmondta, az utóbbi előnye, hogy gyorsan megindítható és viszonylag kevés alaki követelménynek kell megfelelnie.

A büntetőeljárás esetén a NAV-hoz történő bejelentést követően ugyanis napokon belül intézkedés történhet.

Erre a szakértő példaként említette azt az évekig tartó tendenciát, hogy a Forma1-es nagydíj idején hamis márkás polókat árusítók tömege jelent meg a helyszínen. Amennyiben egy ilyen esetben polgári eljárást indítanak, annak elbírálása minimum 15 nap lett volna. Ehelyett megjelentek a helyszínen az adóhatóság munkatársai, s így gyorsan tetten tudták érni az árusokat. „Az idők során igazodtunk a helyszín adottságaihoz és a végére már robogóval jártunk, így könnyen el lehetett kapni az árusítókat. Mindez olyan sikeresnek bizonyult, hogy lassan már tíz éve megszűnt a nagymértékű hamis termék-értékesítés a Froma1 helyszínén” – mondta a szakértő.

A büntető eljárásnak ugyanakkor hátránya, hogy sikeres lefoglalás esetén az ügy vizsgálati szakaszba kerül, s mivel a nyomozó hatóságok leterheltek, az eljárások akár 4-5 évig is elhúzódhatnak. Mindemellett nincs olyan mértékű szakosodás, mint a polgári peres eljárásnál, ahol az adott üggyel speciális képesítésű szakemberek foglalkoznak.

Vannak azonban olyan esetek is, amikor a jogkövető magatartás elérésére elegendő egy felszólító levél is.

Erre Bérczes László példaként említette a Sziget Fesztivál idején hamis pólókat árusító áruházat vagy azt az esetet, amikor egy csokoládékat forgalmazó cég jogszerűtlenül használta fel ByeAlex Kedvesem című dalának az Eurovíziós Dalfesztiválon használt háttér animációját termékeihez.