(Stay street-smart in cyberspace)

A közös nyomozás, melyet ‘In Our Sites’ (IOS) neveznek, legelőször 2014-ben valósult meg, azóta is folyamatosan bővül. Ennek a globális akciónak a 2017-es, nyolcadik eseményéhez széles körben csatlakoztak hamisítás ellen küzdő szervezetek, márkanév tulajdonosok képviselői és ezt a nemzetközi együttműködést nagyban segítették a résztvevő országok.  Összesen 7776 domaint foglaltak le az előző akcióban. A tavalyi (2017) nyolcadik esemény keretében már ugrásszerűen megnőtt a felfüggesztett domainek száma, összesen 20 520 olyan domaint, melyek illegálisan értékesítettek hamisított termékeket. Az Internet mára már egy  kicsivel biztonságosabb hellyé vált, azáltal, hogy egyre több ország és magánszféra szereplő csatlakozik a kezdeményezéshez – nyilatkozta az Europol.

Rob Wainwright, az Europol igazgatója mondta: „ Az eredmények mutatják, hogy milyen fontos és hasznos az együttműködés a hatóságok és a privát szektor között, valamint mennyire létfontosságú, hogy biztonságosabb hellyé váljon az Internet a felhasználók számára. A Szellemi Tulajdon Koordinációs Központon keresztül az EUROPOL továbbra is szorosan együttműködik partnereivel a szellemi tulajdon védelmében.

Továbbra is elsődleges cél azon weboldalak lekapcsolása, melyek szerzői jogokat sértenek, hamisított termékeket árulnak és részt veszenek további szellemi tulajdonjogok megsértésében.”-mondta az IPE center igazgatója, Nick Annan. „ A szorosabb együttműködés a rendőrségi szervek és az iparági vezetők között hatékonyabbá teszi a harcot a kiberbűnözés ellen, bizonyítva, hogy a világháló mégsem a bűnözés fellegvára.

Az EUROPOL és az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatala (EUIPO) erőfeszítéseinek köszönhetően 2017-ben sikeresen támogattak több, kiemelt nyomozást, továbbá szerveztek egy konferenciát is Antwerpenben tavaly szeptemberben.

Tájékoztató kampány az online hamisításról

Az Internet szabadsága világméretű kihívást jelent a hamisítás és a kalózkodás ellen. Több ezer olyan domain van, melyek regisztrációs adatai nem nyilvánosak, ezzel megnehezítve a hatóságok munkáját, hogy kiderítsék, kik is állnak ezen weboldalak mögött. Így könnyen válhatnak áldozatokká a felhasználók. Éppen ezért az EUROPOL készített egy videót, melyben bemutatja, hogy hogyan viselkednek az átlagemberek ha az utcán találkoznak az egyértelműen hamis termékekkel. Azt akarják tudatosítani az emberekben, hogy az Internet semmiben nem különbözik azaz maradjon meg a józan ítélőképességük az Interneten is.

Komáromi Zsolt

a cikk forrása: https://www.domainabc.hu/aktualis/a-legnagyobb-siker-az-online-kalozkodas-ellen/2586/