Mint azt a szakember ismertette, a tavalyi évben tapasztalt új tendencia, hogy külön érkeznek az országba a márkajelzés nélküli üres üvegek és a címkék, emellett megjelentek az ún. „lookalike” parfümök is, amelyeknél az ismert márkanév egy-két betűjét megváltoztatják, hogy így próbálják meg elkerülni a felelősségre vonást.

Bérczes László külön felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy a parfümhamisítás a gazdasági károkon túl komoly egészségügyi veszélyeket is magában rejt, hiszen ismeretlen eredetű folyadékok kerülnek a felhasználó bőrére, amelyek akár komoly allergiás reakciókat is ki tudnak váltani.

A tudatos vásárlói magatartás szerencsére egyre elterjedtebb, de még mindig van mit javítani ezen a téren is: vásárláskor figyeljünk a számlára, a termék formai jellegzetességeire, márkanevére, és természetesen az árára, hiszen a hamis termék ára általában töredéke az eredetinek, éppen ebben rejlik a „vonzereje”.

A szakember hangsúlyozta, inkább érdemes kifizetni a biztos forrásból származó eredeti terméket, ami mögött nem mellesleg egy fizetőképes, valós cégcsoport áll, minthogy a hamisítványtól esetleg betegek legyünk.

    fotó: Pixabay

A HENT szakembere elmondta, egy neves francia márka megbízásából 2016-ban, saját hatáskörben felmérést készítettek az Asia Centerben, ahol több üzletben végeztek próbavásárlásokat. Tizenöt üzletből kettőben találtak hamisítványt, a többiben pedig zömmel a szürke importból származó termékek voltak fellelhetőek, de az ilyen szürke import eredeti termékeket értékesítő üzletek közül is több esetben találkoztak más jellegű jogsértésekkel.

Az illegális parfümkereskedelem ‒ mind a hamisítványok, mind pedig a szürke importból származó eredeti termékek esetében ‒ jellemzően ázsiai kézben van, a magyar szereplők piaci jelenléte elhanyagolható, és jellemzően a vidéki piacokra, illetőleg az utcán táskából értékesítő „mozgó árusokra” korlátozódik.

Az országba bejutó hamis parfümök legnagyobb része jellemzően Törökországból érkezik egyébként, ugyanakkor Bérczes lászló hangsúlyozta, kifejezetten jó az együttműködés a határokon, és a jogszabályok is alapvetően harmonizáltak az Európai Unió tagállamaiban.

a teljes riport az alábbi linken hallgatható meg: http://orientpress.hu/cikk/2018-04-04_parfumot-venne-erre-figyeljen

A műsort vezeti: Horogszegi Erika