hamisNövényvédőszerek

 

 

 

 

Az Európai Unióban a kábítószerek után a szervezett bűnözés második legjövedelmezőbb bevételi forrása az élelmiszerlánchoz tartozó termékekkel kapcsolatos visszaélés, ezek visszaszorítására európai és nemzeti szinten is komoly küzdelem folyik.

A hamis és illegális növényvédőszerek a teljes élelmiszerláncban kockázatot jelentenek, ezért a Növényvédelmi Szövetség és az Európai Növényvédelmi Szövetség küldetésének tekinti a növényvédő szerek hamisítása és illegális kereskedelme elleni fellépést és a felhasználók tájékoztatását.

Szalkai Gábor, a Növényvédelmi Szövetség ügyvezetője hozzátette: „A Növényvédelmi Szövetség fontos feladata a felhasználók és a fogyasztók tájékoztatása és a termékek helyes alkalmazásának elősegítése.  A Szövetség Hamisítás Elleni Munkacsoportot működtet, és olyan szakmai egyeztetéseknek biztosít teret, mint a mostani Visegrádi Tanácskozás is. A konferencia eredményeként azt várjuk, hogy hosszú távon a hamis és illegális növényvédőszerek forgalma, s ezáltal a felhasználók és fogyasztók kockázata csökkenjen.”

A két napos konferencia során a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) nemzeti hatóságai a mindennapi működés során gyűjtött tapasztalataikat osztották meg egymással. A szervezetek a nemzetközi és nemzeti szabályozás alkalmazási módjait, a hamis és illegális növényvédő szerek kereskedelmének gyakorlatát, az ilyen áruk gyártásának, mozgásának, a határátlépésének módját, a kereskedők vevőszerzési gyakorlatait tekintették át konkrét esetek kapcsán. A konferencia kiemelt célja, hogy a hatóságok gördülékenyebben tudjanak együttműködni a határokon átívelő illegális kereskedelmi láncok felszámolásában és ahol szükséges, akár egyszerre, összehangoltan lépjenek fel.

Ilyen összehangolt akció volt a nemrégiben lezajlott, Europol által koordinált és az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) támogatott SILVER AXE III fedőnevű akció is, melynek keretében mintegy 360 tonna engedély nélküli vagy hamisított növényvédőszert foglaltak le Európában.

A hamis és illegális növényvédőszerek:

  • ismeretlen, ellenőrizetlen összetételük miatt veszélyt jelenthetnek a felhasználójukra,
  • károsíthatják, akár tönkre is tehetik a termést,
  • szennyezhetik a talajt, az ivóvizet és a környezetet, valamint
  • az ezekkel kezelt növények ismeretlen mennyiségű és összetételű növényvédőszer-maradékot tartalmazhatnak, ami a termést eladhatatlanná teszi.

a cikk forrása: https://hucpa.hu/biztonsagosabb-elelmiszer-hamis-es-illegalis-novenyvedo-szerek-visszaszoritasarol-egyeztettek-regio-hatosagai/