Mindez ugyanis nem úgy működik, ahogy azt az emberlánya elgondolja. Hiába kell a blogbejegyzéshez villámgyorsan valami ütős képet találnunk, nem tölthetünk le bármit és pláne nem használhatjuk fel saját hasznunkra. Legalábbis ingyen biztosan nem.

A netről szedtem a képet, akkor szabadon használhatom, nem? 

– Nem. Röviden és tömören. Itt egy jó kis összefoglaló arról, hogy mit is jelent a szerzői jog és annak védelme. Jobb, ha tisztába kerülünk tehát a képek felhasználásának feltételeivel és ügyelünk arra, hogy ne “lopkodjuk” mások tartalmait, mert eme cselekedetünk komoly szankciókat vonhat maga után. Valaminek a nem tudása pedig, nem mentesít a felelősség alól. 

Miután átböngésztük a jogi vonatkozásokat, utána kell néznünk annak is, honnan tudunk beszerezni olyan képeket, amelyek szabadon felhasználhatunk. Hogy ne kelljen sokat keresgélnünk, összegyűjtöttem néhányat egy nagy csokorba.

Google 

A legkézenfekvőbb megoldás. De! Nem használhatjuk fel bármelyik képet, amit elénk dobott a barátunk. A legtöbbjére ugyanis, szintén vonatkozik a szerzői jogvédelem. Egy apró beállítással azonban, találhatunk olyan képeket, melyek felhasználásából semmi gondunk nem származik. De, hogy teljesen biztosak legyünk a dolgunkban, figyeljünk az egyedi licencekre is. Vannak ugyanis olyan képek is, melyek felhasználhatók ugyan, de fel kell tüntetni alatta a származási helyet (le kell hivatkozni).

Pixabay 

Az elsődleges kedvencem és a blog oldalán felhasznált összes kép is innen származik. Náluk lehivatkozni sem kell a képeket. Teljesen ingyenesen felhasználhatók. Ha mégis szeretnénk támogatni valamivel a fotósokat, akkor egy kávéra azért simán meghívhatjuk őket.

Pexels 

Nemrégiben bukkantam rá és nagyon megkedveltem. Teljesen ingyenesen, szabadon felhasználható képek, melyek módosítás is engedélyezett. Kedvünkre vihetjük, vághatjuk, színezhetjük, írhatunk rájuk.

És ha már képszerkesztésnél tartunk. Ha engem kérdeztek, bloggereknek melegen ajánlom a Canva nevű programot. Képre – szöveg szerkesztésben szerintem igen jó, már, ha csak abból is indulunk ki, hogy szintén teljesen ingyenes.

Plusz1 tipp

Telefonos képszerkesztő alkalmazások tekitetében, a Snapseed első látásra szerelem. Rengeteg féle szűrő és korrekciós lehetőség áll a rendelkezésünkre. Előszeretettel használom is. Ja és ez is ingyenes.

További szabad felhasználású kép lelőhely a teljesség igénye nélkül: 

Google-höz hasonlóan át kell állítani szabad felhasználású képek listázására.

Had ne soroljam fel az összeset, de kismillió egyéb lehetőség is a rendelkezésünkre áll még, ha szabadon felhasználható, ingyenes képeket keresünk. Csak ne felejtsük el használni a keresőt és alkalmazni a megfelelő kulcsszavakat. Egyébiránt pedig, tényleg jobb, ha tudja az ember, mit hol keressen és pláne azzal nem árt tisztában lenni, hogy aktuális tevékenységünk nem sért-e bármilyen jogszabályt.  

a cikk forrása: https://hardworklifestyle.reblog.hu/ha-jot-akarsz-magadnak-nem-lopkodod-masok-tulajdonat