A magyar fiatalok 25 százaléka tudatosan, 18 százaléka pedig nem szándékosan használt már illegális online forrást a számára fontos tartalom eléréséhez, derült ki az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatalának legfrissebb jelentéséből. A legnépszerűbbek a filmek és a sorozatok, ezeket követik a zenei tartalmak és a különféle játékprogramok. Utóbbi két kategóriában jelentősen, 10, illetve 20 százalékkal is megelőzzük a többi uniós tagállamot. Arra a kérdésre, hogy miért választják az illegális utat, tízből hat fiatal az eredeti termékek túl magas árát jelölte meg fő motivációként. Kiemelkedően sokan indokolták még döntésüket azzal, hogy “csak” személyes használatra töltötték le az anyagot, valamint a gyorsabb elérés is komoly húzóerő.

– A magyar fiatalok körében az anyagi megfontolásoknak jóval nagyobb szerep jut az európai átlaghoz viszonyítva, összességében ezzel együtt is az uniós középmezőnyben foglalunk helyet – mondta el az eredmények hazai vonatkozása kapcsán Németh Mónika, a HENT titkára.

A kutatásból az is kiderült, hogy a legnagyobb visszatartó erő az illegális letöltésekkel szemben a számítógépes vírusoktól való félelem, a bankkártyaadatok ellopásának veszélye, valamint a garancia hiánya. A megkérdezettek kétharmada úgy nyilatkozott, hogy felhagyna a nem törvényes tartalmak használatával, ha az eredeti termékeket megfizethetőbb áron szerezhetnék be.

A kutatás kiterjedt a hamis termékek online vásárlására is, amelyben a magyar válaszadók csak 1-2 százalékkal teljesítenek az uniós átlag felett. A legnépszerűbbek a ruházati termékek,  lábbelik és apróbb elektronikai eszközök. Az illegalitás legerőteljesebb motivációjaként itt is az eredeti és a hamis termékek ára közti különbséget említették.

Pozitívum viszont, hogy az online tartalmak tekintetében az előfizetés-alapú üzleti modellek népszerűsége felfelé ível az európai fiatalok körében, akiknek fontos, hogy az összes tartalomhoz előfizetés keretében férjenek hozz. Ezzel kapcsolatban Horváth Péter, a HENT tagja kiemelte: “A tudatosabb internethasználattal a hazai fogyasztók is hozzájuthatnak a kívánt zenéhez, filmhez és játékhoz, nem kockáztatva ezzel az alkotók megélhetését és jövőbeli tartalmak előállítását.”

Mi a véleménye az illegális letöltésekről? A Kisalföld kérdésére Dániel Gergely diák azt mondta: “Lehet, hogy így gyorsabban hozzá lehet jutni a tartalomhoz. Ugyanakkor ez olyan, mintha meglopnánk a tartalom készítőjét.”