A változtatások értelmében a honlap tulajdonosa és a tárhely-szolgáltató akár 30.000 dollár értékig terjedő büntetést is kaphat, ha illegális tartalmat oszt meg, írj a The Hollywood Reporter weboldalán.

Az új, jogsértő tartalmak visszaszorítására megalkotott törvény augusztus elsejével lépett hatálya Oroszországban. A törvényt rengeteg kritika érte azért, mert nem határozta meg egészen pontosan, hogy mi büntethető és mi nem. A Kulturális Minisztérium a mostani módosítástól reméli a probléma.

A javasolt módosítás szerint a jogosultnak kell értesítenie a tárhely-szolgáltatót a vélt szerzői jogi jogsértésről, amelyről a szolgáltatónak az oldal tulajdonosát 24 órán belül kell tájékoztatnia. Ha az oldal tulajdonosa nem válaszol, a szolgáltató a következő 24 órán belül köteles blokkolni az oldalhoz való hozzáférést.

Ha a kéréseknek a szolgáltatók vagy az oldal tulajdonosai nem tesznek eleget, akkor 9.000 dollártól 30.000 dollárig terjedő büntetést kaphatnak. A törvény a zene kivételével mindenféle online tartalomra alkalmazandó.

Grigorij Ivlijev, kulturális miniszterhelyettes a Vedomosti pénzügyi napilapnak tett nyilatkozatában azt mondta, hogy a zenére vonatkozó módosításokat a későbbiekben tekintik át. Álláspontja szerint, ha a módosításban javasolt eljárást az interneten található rendkívüli mennyiségű zenei tartalomra is alkalmazni kellene, akkor kezelhetetlenné válna ennyi kérelem, ezért erre a problémára más megoldást kell találni.