Az elmúlt években számos kezdeményezés látott napvilágot az online szerzői jogi jogsértés megfékezésére és több országban került bevezetésre a “fokozatos válasz” rendszere, olvasható a torrentfreak.com egy hete megjelent cikkében.

Franciaország, Új-Zéland, Tajvan és Dél-Korea is törvénybe iktatta a módszert, emellett Írországban is hasonló rendszer működik. Múlt évben az Egyesült Államok állt elő az önkéntes „riasztó” rendszerével, amely a “6 csapás” néven vált közismertté.

E megoldások célja, hogy megtalálják és figyelmeztessék a jogsértőket arra, hogy tevékenységük elfogadhatatlan. Több figyelmeztetés után a megosztókat megbüntetik: ez lehet pénzbírság vagy akár internet-hozzáférésük hosszabb távú korlátozása is.

Egy 2000, francia internet-felhasználó bevonásával készült felmérés szerint azonban ez a módszer hatástalan.

“Az előrejelzésekkel összhangban a mi eredményeink is igazolják, hogy a “Hadopi-törvény” nem tartja vissza a digitális jogsértéseket elkövető személyeket az ilyen cselekmények től és az ilyen jogsértések számát sem csökkenti”, írják a kutatók a felmérésükben. Az eredményeik szerint az ilyen cselekmények elkövetésére való hajlamot nem befolyásolja, hogy a jogsértéseket elkövető személyek mennyire érzik a lebukás esélyét a cselekedeteik elkövetésekor.

A rendszer egyik gyengéje az, hogy azt csak a P2P fájlmegosztásra alkalmazzák, és az illegális letöltések egyéb formáira nem. Ezáltal a felhasználók inkább az ilyen, nem monitorozott jogsértő tevékenységek felé fordulnak, elkerülve a felelősségre vonást.

Az eredmények szerint azok, akiknek a szociális hálózatokon több „kalóz” ismerőse is van, hajlamosabbak áttérni az olyan alternatív módszerekre a P2P használata helyett, mint a direkt letöltést lehetővé tevő oldalak vagy a hírcsoportok (ahol szintén központi szerverekről hozzáférhetőek a letölteni kívánt adatok).

Ennek tükrében valószínű az is, hogy az Egyesült Államokban bevezetett “6 csapás” módszere sem hatásos az ilyen visszaélések visszaszorításában. Franciaország egyelőre még kitart a rendszer mellett, de az internet-hozzáférés korlátozását már nem alkalmazza szankcióként.