A Disney Enterprises, a 20th Century Fox, a Paramount Pictures (Viacom konszern), az Universal City Studios (Comcast), a Columbia Pictures (Sony) és a Warner Bros Entertainment hétfőn tett feljelentést egy virginiai bíróságon a szerzői jogok megsértése miatt a Megaupload és alapítója, Kim Dotcom ellen. A követelt kártérítések összege több száz millió dollárra rúghat.

„Amikor az amerikai igazságszolgáltatás 2012-ben bezárta a Megaupload.com portált, minden becslés szerint ez volt a legnagyobb és legaktívabb, kreatív tartalmak elleni kalózportál” – olvasható Steven Fabriziónak, a filmstúdiókat képviselő Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) ügyvédjének nyilatkozatában.

„A Megauploadon és a vele társult oldalakon meghekkelt tartalmak legalább 20 nyelven voltak elérhetők és széles nemzetközi közönséget céloztak meg. A kormány vádemelése után a portál több mint 175 millió dollárnyi (csaknem 39 milliárd forint) bűnös jövedelemre tett szert, és több mint félmilliárd dolláros kárt okozott az amerikai jogtulajdonosoknak” – olvasható a közleményben. Kim Dotkom és ügyvédje, Ira Rothken elutasították az újabb vádakat a Twitter mikroblog portálon közzétett üzenetükben.

„A MPAA alaptalanul indít polgárjogi eljárást Kim Dotcom ellen, aki már alaptalan büntetőjogi vádakkal is szembekerült” – írta Ira Rothken.

A német férfi – valódi nevén Kim Schmitz – jelenleg feltételes szabadlábon van Új-Zélandon. Az amerikai igazságügy-minisztérium és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) két éve akarja elérni a kiadatását, hogy csalás és internetes kalózkodás vádjával bíróság elé állítsák, ahol akár 20 évi börtönre is ítélhetik. A férfi közben egy új fájltároló céget indított Mega néven.