A szellemi tulajdon megsértését a Vcap nevű program használatával figyelik majd, tárolva a letöltők IP-címeit, írja a thegurardian.com.

Az IP-címeket (amelyek az egyedi szélessávú kapcsolatokat azonosítják) ezek után az internetszolgáltatóknak adják át, ők pedig üzenetet küldenek a vélt jogsértéssel kapcsolatban az előfizetőnek.

A brit információszabadságért felelős hivatal (The Information Commissioner’s Office, ICO) állítólag foglalkozik az üggyel, de nem hagyott jóvá semmilyen megegyezést.

A BT, a Sky és a Virgin Media tájékoztatásuk szerint tárgyalnak a Brit Hanglemezgyártók Szövetségével (a brit zeneipar képviselőjével) és a Mozgókép Szövetséggel is a Vcapról, de megállapodás az ügyben egyelőre nem született.

A tartalomipar eredetileg a “visszaesőnek” gondolt jogsértőket célozta volna meg a Vcap-pel, levélben értesítve őket az esetleges büntetésekről. Kérték továbbá, hogy az ismert jogsértőket tartalmazó listához is hozzáférhessenek, ez pedig az előfizetők ellen indított perekhez vezethetett volna.

Ehelyett a megegyezés-tervezet értelmében (ami a BBC birtokába jutott) nem több, mint 2 és fél millió levelet küldenének ki évente, ezek hangvétele pedig “oktató jellegű” lenne.

Az illegális tartalmakat letöltők négy figyelmeztetést is kaphatnak. A rendszer fenntartásának költségei a jogok tulajdonosai között oszlanak majd meg. Ők 750,000 angol fontot vagy a költségek 75%-át fizetik ki minden szolgáltatónak és további 75,000 fontot vagy a költségek 75%-át évente, hogy a rendszer tovább működhessen.

A Vcap egy olyan 2010-es törvénynek az alternatívája, amely lekapcsolta volna a jogsértő felhasználókat az internetről.