Igaz, hogy sok országban egyre több zenéhez lehet legálisan is hozzáférni, de a zenei kiadók folyamatosan a zenék kalózváltozatainak áradatával néznek szembe, írja a torrentfreak.com

Hogy megakadályozzák ezeket a jogsértéseket, a RIAA és más zeneipari csoportok figyelmeztetések millióit küldik az internetes szereplőknek nap mint nap. Ezek többségét a Google-höz irányítják.

A múlt héten a RIAA mérföldkőhöz érkezett, amikor is az ötvenmilliomodik linket jelentették a Google-nek. Ez a szám tavaly ilyenkor csak 25 millió volt. A legfrissebb adatok szerint az 50 millió linket 14907 különböző figyelmeztetésben küldték el.

A legtöbb kérés (közel kétmilliót) a filestube.com keresővel kapcsolatban érkezett, amely most új domain néven működik. Az MP3-letöltő portálok, mint például a pisamba.com, a downloads.nl, az mp3skull.com és a beemp3.com egészítik ki a top5-listát, mindegyikük 1,3 és 1,6 millió közötti, állítólagosan jogsértő linkkel “büszkélkedhet”.

Bát a Google gyorsan leveszi a jogsértő linkeket a találati listájáról, a RIAA nincs teljesen megelégedve a rendszer működésével. Az egyik fő probléma, hogy sok, az Egyesült Államokon kívüli oldal egyszerűen figyelmen kívül hagyja a levételt kérő figyelmeztetéseket, vagy visszateszi a linkeket egy kicsit megváltoztatott URL-rel.

A RIAA vezetője, Cary Sherman is kifejtette, mekkora probléma, hogy a figyelmeztetések után akár már másnap a keresési eredmények között lehet újra a leszedetett jogsértő tartalom. Mint mondta, emiatt kell újra és újra elküldeni ugyanazokat a linkeket, ettől pedig szélmalomharccá válik az egész tevékenység.

A RIAA-nak és a szerzői jogok tulajdonosainak nincs sok módszere az ilyen oldalak elleni harchoz, de szerintük a Google többet is tehetne a cél érdekében, például fejlettebb szűrőtechnológiák alkalmazásával.

Emellett a RIAA szeretné, ha a Google eltörölné a levételi limiteket, elrejtené a kalózoldalakat a keresési eredményeknél, népszerűsítené a legális oldalakat és szolgáltatásokat, kivenné a “kalózkifejezéseket” az automatikus szókiegészítőből és eltávolítaná a “visszaeső jogsértőket” a keresési indexükből.

A Google szerint ők már így is eleget tesznek a cél érdekében. Mint azt Katherine Oyama, a cég szerzői jogi ügyekkel foglalkozó munkatársa már kifejtette,  álláspontjuk szerint a szerzői jogok tulajdonosainak jobb keresőoptimalizálásra és legális alternatívák megteremtésére lenne szüksége, mint amilyen például a Netflix, a Spotify vagy az iTunes.

Az elmúlt hónapokban sok jogtulajdonos és jogalkotó gyakorolt nyomást a Google-re, de a cég, úgy látszik, nem hajlandó változtatni a működésén. Ha az állóháború tovább folytatódik, akkor valószínűleg bíróság előtt  folytatódik az ügy.