A pert J.R.R. Tolkien örökösei és a HarperCollins kiadó indították 2012 novemberében, azt állítva, hogy a Warner Bros. és a Saul Zaentz Co. megsértette a szerzői jogokat és szerződést szegett, amikor a Gyűrűk urát és a Hobbitot nem megfelelően kezelték, számol be a The Hollywood Reporter.  A probléma pontosabban az, hogy a megegyezés szerint a stúdió csakis “megfogható” kereskedelmi termékeket állíthat elő a könyveket alapul véve, ez pedig kizárja a digitális változatokat és a “nem megfogható” dolgokhoz adott licenszeket, amilyenek például a nyerőgépek és a videójátékok.

A hobbit: Smaug pusztasága (Warner Bros.Pictures)

A hobbit: Smaug pusztasága (Warner Bros.Pictures)

A Warner Bros. ezzel szemben azzal vádolja a Tolkien-örökösöket, hogy jogosulatlanul vontak vissza bizonyos jogokat és ezzel valószínűleg bevételtől fosztották meg őket.

A Warner Bros. eddigi legagresszívebb akciója az volt, hogy megkérték a bírót a Greenberg Glusker (a Tolkien-örökösöket képviselő jogi cég)  eljárásból való kizárására, ami egyúttal képviseleti joguk elvesztését is jelentené. Ezt azzal indokolják, hogy a cég és képviselője, Bonnie Eskenazi megsértette a szakma becsületkódexét akkor, amikor a United Artists két ügyvédjén, Alan Benjaminon és William Bernsteinen keresztül bizalmas információkat szerzett meg. Ők ugyanis azok, akik az “utolsó élő szemtanúi” annak az 1969-es egyezségnek, aminek értelmében a United Artists megkapta a Gyűrűk ura trilógia és a Hobbit jogait. Ezeket a jogokat szerezte meg később a Warner Bros., az 1969-es egyezség tartalma ezért kulcsfontosságú.

A Greenberg Glusker szerint azonban ők mindig helyesen jártak el és várják a bíróság véleményét az ügyben.

A Tolkien-örökösök többek között azért is kértek jogi segítséget a Hágai Egyezménynek megfelelően, hogy kikérhessék a Microgaming Software Systems Ltd., egy Man-szigeten található cég feljegyzéseit. Szerintük ugyanis az alperes egy olyan online szerencsejátékra kötött velük szerződést, amiben a Gyűrűk ura szereplői és a történet részletei jelennek meg, ezzel pedig a felperes szerint “felbőszítették Tolkien rajongóit, visszafordíthatatlan kárt okozva Tolkien örökségében, hírnevében és a Tolkien-művek által létrehozott értékekben.”