Monkey takes photos on cameraDavid Slater profi fotós. Indonéziában is megfordult, ahol természetfotókat készített. Az egyik őrizetlenül hagyott kameráját felmarkolta egy fekete makákó, és ha már nála volt, lőtt is vele több tucatnyi képet – írja a Vox. Legtöbbjük persze igen homályosra sikerült, de lett köztük egy tűéles szelfi is az újdonsült amatőr fotósról.

A kép a Wikimedián kötött ki, ahonnan bárki letöltheti és szabadon felhasználhatja, jogdíj megfizetése nélkül. Slater most pert fontolgat a Wikimedia ellen, mert véleményes szerint ő a jogtulajdonos, a felszerelést saját költségén ugyanis ő juttatta el a majomhoz. Az oldal ezzel szemben azt állítja, hogy ez nem így van, mert azt a képet az állat készítette, így lényegében ő lenne a jogbirtokos. A törvény úgy szól, hogy azé a kép, aki elsüti a gépet, azért, hogy megvédje a fotósokat azoktól a közreműködőktől, akik esetleg később magukénak követelnék a képek jogait. Ez a szabályozás most nem Slatert szolgálja, aki azzal érvel, hogy teljesen lényegtelen, ki nyomta meg a gombot, a felszerelés az övé volt.
A Wikimedia szerint a kép elkészítésében nem működött közre ember, így nem vonatkozik rá semmilyen szerzői jog.

Kiegészítés
A hírrel összefüggésben megjegyezzük, hogy a magyar szerzői jogi szabályozás szerint mivel nem ember készítette a képet, nincs szerzői jog egyáltalán. A fotó negatívja (mint fizikai dolog) vagy a memóriakártya, amire eredetileg rákerült a kép, lehet a fotós tulajdona, de ő szerzői jogi alapon nem tud fellépni a használattal szemben.