A FACT (Federation Against Copyright Theft) nevű jogvédő szervezet minden hónapban beszámol a programról, melynek célja, hogy csökkentsék az interneten megjelenő kamerás felvételek számát, számol be róla a TorrentFreak.

A Take Action nevű kezdeményezést, amely már 2006 óta működik, a brit filmforgalmazók finanszírozzák szövetségükön (Film Distributors’ Associationon, FDA) keresztül. Amellett, hogy oktatási kampányokat és az iskolák szerzői jogi erőforrásait támogatják, a projekt éjjellátó készülékeket is biztosít a potenciális kalózok leleplezésére.

Egy új közleményben a FACT és az FDA arról számolnak be, hogy a Cineworld, az Odeon és a Vue mozik kilenc dolgozója a legújabbak, akiket megjutalmaztak a jogosulatlan filmfelvételek megzavarásáért az országban.

”Az FDA örömmel ismeri el a mozis kollégáink folyamatos éberségét szerte az Egyesült Királyságban,” nyilatkozta az FDA vezérigazgatója, Mark Batey. ”Ők a filmlopás elleni harcunk frontvonala, és elengedhetetlen részei a programnak, hogy az ország filmpiaca amennyire csak lehetséges, biztonságos legyen.”

Az általános elismerésen túl a dolgozók oklevelet és pénzjutalmat is kaptak. Bár ezúttal nem említették a jutalom nagyságát, de a korábbi jutalmak a 700 fontot is elérték.

A FACT jelentése szerint a kilenc személy összesen hét ”akcióban” vett részt, melyek mindegyikében jelen volt a rendőrség is. Öt esetben az illegális felvételek készítői tudomásul vették a rendőrség figyelmeztetését, egy esetben pedig letartóztatással végződött az ügy.

A legutóbbi statisztikák szerint csökkenő tendencia vehető észre, mind az események, mind a jutalmazott egyének számát tekintve. A jelentési időszak alatt 2013 áprilisa és decembere között egy tucat elkövetőt szúrtak ki, öt letartóztatással, összesen 15 mozis alkalmazott kapott jutalmat.

Megjegyzendő azonban, hogy azok letartóztatása, akik filmeket vesznek fel a mozikban, majd illegális másolatokat terjesztenek az interneten, nem kell a mozikban kezdődnie és végződnie. A FACT legutóbbi magánvádas bűntetőeljárása egy férfi ellen, aki felvette a Fast and Furious 6-ot, három évnyi börtönbüntetéssel zárult annak ellenére, hogy az illetőnek sikerült felvennie a filmet anélkül, hogy lebukott volna.

A FACT legutóbbi kamerás felvételekkel kapcsolatos adatai nagyon eltérő dolgokat mutatnak a hat évvel ezelőtti állapotokhoz képest. A korábban a TorrentFreak által nyilvánosságra hozott dokumentumokból kiderül, hogy 2008-ban 50 illegális filmfelvétellel kapcsolatos eset fordult elő a brit mozikban, míg a rendőrség csupán két esetben volt jelen. Ezekből egy esetben egy pár tudomásul vette a hivatalos figyelmeztetést, de  a lebukott kamerás egyének legtöbbször egyszerűen elhagyták az épületet.

Nem világos, hogy a mai alacsonyabb számok azt mutatják-e, hogy az emberek egyre kevésbé szeretnék próbára tenni a FACT és a rendőrség türelmét. Azonban a közelmúlt eseményei mindenképpen azt mutatják, hogy később feltölteni a felvételt az internetre potenciálisan komoly válaszlépéseket eredményezhet.