A tervek szerint ma veszi kezdetét az orosz Facebook, a VK.com, régebbi nevén vKontakte elleni per szerzői jogok megsértése miatt. Három nagy zenei kiadó: a Sony, az Universal és a Warner indított eljárást tavaly áprilisban a szentpétervári bíróságon. Azt követelik a portáltól, hogy tiltsa le nem engedélyezett fájlmegosztó szolgáltatását, fejezze be a szerzői jogok folytonos, “nagy tételben” zajló megsértését, és fizessen kártérítést az illegálisan letöltött tartalmak után.

Nem kis összegről van szó, hiszen a 2006-ban alapított közösségi oldalnak mára több mint negyedmilliárd felhasználója van, ha a pert megnyeri a három kiadó, a VK-nak 50 millió rubelt, átszámítva mintegy 340 millió forint kárpótlást kell kifizetnie.

A jogi vitát megelőzendő a VK még tavaly áprilisban aláírt az orosz távközlési vállalattal egy kalózkodás elleni megállapodást, de a helyzeten már ez sem segített. A BBC hosszú, elhúzódó pereskedésre számít, másnem a bizonytalan orosz jogi környezet miatt is. A tervek szerint a ma kezdődő meghallgatások október végéig zajlanak majd.

A VK hatalmas zenei katalógust tart fenn a felhasználói által feltöltött tartalmak által, anélkül, hogy a jogtulajdonosokkal egyeztetett volna. Oroszországban a fájlmegosztó szolgáltatások után átszámítva évi 37 millió forintos árbevétel keletkezik – a versenytársakhoz viszonyítva is jelentős összeg.

Az orosz Facebook nem először fut bele hasonló jogi vitába: 2012-ben az orosz zenei kiadó, az SBA perelte be a szerzői jogok megsértése miatt, akkor a bíróság 550 ezer rubel, vagyis 4 millió 300 ezer forint megfizetésére kötelezte a közösségi oldalt.

Egy évvel később a VK nyert pert a Soyuz kiadó ellen. A bírák megállapították, hogy a portál nem felelős a felhasználói által feltöltött tartalmakért, ugyanakkor megjegyezték, hogy a jogsértésben a cég egyetlen munkatársa sem vett részt. A szentpétervári bíróság akkor úgy vélte, a közösségi oldal nem kötelezhető arra, hogy minden egyes, a szervereire feltöltött fájlt leellenőrizzen.

Azóta a VK egykori elnök-vezérigazgatója, Pavel Durov megígérte, hogy a jogsértő tartalmakat eltávolítják, ahogy bevezetnek tartalomazonosító programokat, melyek felismerik és letiltják az illegálisan beszerzett fájlok megosztását. Az ígéret a mai napig nem valósult meg.

A VK Oroszországban a legnagyobb, Európában a második, globálisan pedig a 22. legnépszerűbb közösségi oldal, ugyanakkor kiterjedtségét illetően egy lapon emlegetik az amerikai Facebookkal, és a kínai Weiboval.