A webcímeken futó oldalakon hamisított termékeket kínáltak eladásra. A kínálat a hamis sportfelszereléstől a hamis gyógyszereken keresztül a kalózfilmekig terjedt. Az oldalak most a szerzőijog-sértésről szóló oktatószöveget jelenítenek meg az olcsó sportfelszerelést és viagrát keresőknek. A BBC szerint csak a webcímeket foglalta le az Europol, letartóztatások nem voltak.

A lap úgy értesült egy, a nyomozást ismerő forrásától, hogy a jövőben még sor kerülhet letartóztatásokra. Az akció során szerezhettek olyan információkat, amelyek segítenek a hamisítók kézre kerítésében.

Az Europol azért sietett a közel 300 weboldal elérhetetlenné tételével, hogy megelőzze a karácsony előtti rohamot. “A hamisítók nagy hasznot húznak az ünnepek előtti szezonban, olcsó hamisítványokat adnak el a gyanútlan vásárlóknak” – mondta Bruce Foucart, a Nemzeti Szerzőijogi Koordinációs Központ vezetője a BBC-nek.

Maguk a hamisítványokat kínáló webboltok nem szűntek meg – szervereket nem foglaltak le – csak az elérésük változott nehézkesebbé. Annak, aki továbbra is a hamisítók által üzemeltetett oldalon akarna vásárolni, már a szerver címét kellene megadnia. Ez pedig nehezebben megjegyezhető, ráadásul a netezők számára gyanúsabb is, mint egy jól bejáratott, valódinak tűnő webcím.